Elektronik Aletler

Elektronik aletler üçe ayrılır:

  1. Ses çıkaran elektronik aletler;
  2. Işık çıkaran elektronik aletler;
  3. Hareket eden elektronik aletler.

Bazı aletler yukarıdaki işlevleri bir arada da sunabilirler. Işıkları yanarken ses de çıkarabilen aletler tek işlevi gerçekleştirebilenlere göre biraz daha pahalıdır. Ancak elektronik aletlerin işlevleri arttıkça bozulma olasılıkları da artar, bu nedenle uzun ömürlü alet peşinde koşanlar işlevlerin sayısından ziyade ana işlevi yapıp yapamadığına odaklanırlar. İşlev sayısı ile ana işlevi gerçekleştirme başarısı genel olarak ters orantılıdır. Örneğin masaj yapan koltukların masajları pek bir işe yaramadığı gibi salonda koltuk olarak kullanımları da zordur.

Elektronikli Aletlerin Kapsamı

Elektronik aletler en çok elektrikli aletler ile karıştırılır ancak aralarında çok temel bir fark bulunur: Elektrikli aletleri fazla kurcalarsanız çarpılırsınız ancak elektronik aletler çarpmaz sadece bozulduklarıyla kalırlar. Bozulan elektronik aletlerin tamiri konusuna birazdan değineceğim için şimdilik bu konuyu atlıyorum.

Teknik olarak açıklamak gerekirse yüksek voltla çalışan aletlerin elektrikli aletler olduğunu söyleyebiliriz. Volt değeri düştükçe aletler elektronikleşir ve gereksiz kabiliyetler geliştirme potansiyelleri artar. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi temel aletler elektrikli ev aletleri diye geçer. İçinde bir devresi olan, pil veya adaptörle çalışıp kısa sürede bozulan aletlerse elektronik aletlerdir. Eğer bir alet günlük yaşamınızı kolaylaştırmıyor, alışıldık ev düzeni içinde ona gereksinim duyulmuyor, ne boka yaradığı tam olarak tarif edilemiyor ama elinizden de düşmüyorsa o alet büyük bir olasılıkla elektroniktir. Eğer ikisi arasındaki fark kafanızda hâlâ netleşmediyse ses benzerliği içeren pratik bir ipucu verebilirim: Sikimsonik aletlerin genelde elektronik aletler olduğu kabul edilir.

Elektronik Aletlere Neden İhtiyaç Duyarız?

Elektronik aletlere duyulan ihtiyacın üç ana nedeni vardır:

  1. Komşuda olması;
  2. Reklamının izlenmesi;
  3. Alıcının psikolojik sorunları.

Satın alma eylemi her zaman bir ihtiyaçtan doğmaz ancak satın alan kişi çevresine bu aleti bir ihtiyaçtan almış gibi yansıtır. İş ‘şimdiye kadar bu alet olmadan nasıl yaşamışım?’ noktasına geldiğinde aynı ihtiyaç komşularda da belirmeye başlar. Komşularda görülen aletin reklamlarda tekrar görülmesi potansiyel alıcıda eksiklik hissini oluşturur. Bu his geçmişten gelen psikolojik sorunlarla birleştiğinde alıcı elektronik mağazası denilen büyük dükkânlardan birine yönelir. Eğer alıcı aynı işi yapan iki elektronik alet arasında kararsız kalırsa elektronik alet satıcısı tarafından iki alet arasında pahalı olanının daha iyi olduğuna ikna edilerek satın alma işlemi gerçekleştirilir. Eğer elektronik aletin fiyatı alıcının gelirinin üzerindeyse taksitli satış yapılarak alıcının gelecekteki çalışmaları ipotek altına alınmak suretiyle alet alıcıya teslim edilir. Alıcının ve satıcının aynı anda mutlu oldukları tek an budur. Elektronik alet eve girip çalışmaya başlayınca alıcının memnuniyeti de düşmeye başlar. Evde en başlarda ‘otomatik filanca makinesi’ olarak çağrılan alet kısa süre içinde zımbırtı, zamazingo gibi sözcüklerle ifade edilmeye başlanır. Tamirciye gitmeden önceki son dönemlerinde ise ‘siktiğimin aleti’ gibi bir ada sahip olur.

Elektronik Aletlerin Tamiri

Elektronik aletler bozulduğunda tamir edilmez, çöpe atılarak büyük bir elektronik çöplüğü halinde dünyamızı kirletirler. Garanti süresi içerisinde bozulan elektronik aletlerse çöpe gitmeden önce mahkeme tarafından atanan bilirkişiler tarafından kurcalanır ve çalışan birkaç özelliğini de bu aşamada yitirirler. Bu aletlerin tamirinin imkânsız olduğu bilinmesine karşın bozulan elektronik aletler genellikle önce yetkili servise gönderilir. Yetkili servis yasal süre içinde onarımı gerçekleştiremez ama tamir edildi diyerek müşterisine teslim eder. Evde aletin çalışmadığını gören kişi -eğer avukat veya banka emeklisi değilse- yetkili servisten vazgeçip aleti bu sefer de mahalledeki elektronikçiye götürür. Bu aletler götürüldükleri tamircide kısa süre içinde kaybolurlar. Kişi kendi gayretiyle elektronik aletini bulmayı başarsa bile aletin çalışmayacağını kabullenerek eve geri getirmek zorunda kalır. Bu noktada tamirciden gelen aletlerin uzunca bir süre sigara kokarak ev sakinlerini zehirlediklerini de ekleyelim.

Tamirciler kendilerine teslim edilen elektronik aletlerin içinden gelecekte işlerine yarayacak parçaları alma hakkına sahiptir. Bu nedenle tamirciden dönen aletler genellikle evden çıktıklarından daha hafif şekilde evlerine dönerler. Eğer bunu tercih etmiyorsanız mutlaka tamirciye verdiğiniz aleti teslim etmeden ve teslim aldıktan sonra tartmanız gerekir. Eğer iki ölçüm arasında bir fark yoksa tamirci çalışan parçanızı söküp yerine aynı ağırlığa sahip çalışmayan başka bir parça takmış demektir.

İpucu: Tartı yöntemini sağlık sektöründe de kullanabilirsiniz. Ameliyat öncesi ve sonrasındaki kilolarınız arasındaki negatif fark eksilen organlara, pozitif fark ise ameliyatta içinizde unutulan makas, çekiç ve benzeri aletlere işaret eder.

Burak Kaya hakkında 127 makale
Müzisyen, yazar.

1 Comment

  1. Nokta atışı süper gerçekçi yorumlar.Tam da bu durumdayız.Tebriklerrrrrr

Yorumlar kapatıldı.