Alaçatı: Vatani Bir Görev

Geçen hafta Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler turistik bölgelerde kazıkçı olarak nitelendirilen esnafın aslında vatansever olduğunu açıklamış ki aynen katılıyorum kendisine. Sadece bu sözlerine değil, sayın başkanın önceden etmiş olduğu ve bundan sonra edeceği her lafın altına da gözüm kapalı imzamı atarım.

Bu işletmelere ödediğimiz paralar, ülkemize vergi olarak gidiyormuş. Tabii lan, manyak mısınız. Ben bir kere Çeşme Vergi Dairesine gittim kendi gözümle gördüm, esnaf birbirini çiğniyor vergimi ödeyeceğim diye. Ünlü bir balıkçının sahibi, vergisini az çıkarttı diye vergi memuruna kafa attı, “bu ne öyle bahşiş verir gibi?” dedi. Öyle alçak gönüllü insanlar ki eşek yüküyle vergi ödedikleri gibi bir de bunu gizli tutuyorlar. Ben üç kişiye sordum ne vergi ödediniz, diye, hiçbirinden doğru düzgün bir yanıt alamadım. Komşuları kendini kötü hissetmesin diye ödedikleri hayvani vergi rakamlarını açıklamıyorlarmış. Öyle duyarlı insanlar.

Sen hem böyle vatansever bir esnafa sahip ol hem de arkasından ileri geri konuş, gerçekten de anlamakta zorlanıyorum bu ülkenin insanını. Yunan adası ucuzmuş da bilmem ne. Oradaki adam denizden balığı çıkartıp zart diye sofraya getiriyor, bizde öyle mi? Denizden bile barkoduyla çıkıyor bu yakada balıklar. Düzen, intizam var burada, daha balık oltaya takıldığı anda vergi işliyor işletmenin hesabına. Yunan adası neymiş, yazarkasa görse tekne motoru zanneder oraların esnafı. Geçen Alaçatı’da balığımı yedim, başından bir parçayı kediye verecektim ki garson zıpladı hemen “Abi ne yapıyorsun sen?” diye. “Kediye balıktan bir parça vereceğidim” dedim ama “Olur mu abi öyle şey, burayı Yunan adası mı zannettin sen?” dedi. Meğer balıkların kafaları ve kılçıkları klasörlere konuyormuş ki vergi memurları bir inceleme sırasında tutarsızlık tespit ederse denetleyebilsin diye. “İlla kedilere balık vermek istiyorsanız, bir kedi hesabı açayım size” dedi. Kediler için vergi iadesi alabiliyorlarmış. İkisi kedi, üçü insan olmak üzere toplam beş hayvan 1.000 liraya çıktık balıkçıdan. Kedilere kişi başı 90.-TL hesap geldi. Bugün dünyanın neresinde böyle bir sofra kursan kişi başı en az 90.-TL ödersin, neyi şikâyet ediyorsun sen?

Moda mı olmuş neyse artık, buraya gelip de “her şey pahalı” demeyenlere ceza kesiyorlar sanki. Deniz levreğine paran yetmiyorsa git havuz levreği ye. Ona da paran yetmiyorsa lağım levreği ye, git lavaboyu kemir, bana mı sordun züğürt halinle balıkçıya gelirken? Bodrum’da bir lahmacun elli liraymış, bence son derece makul bir fiyat. Boru mu, içinde domates var, kıyma var, kuru soğan var. Geçen gün gazetede okudum kuru soğanın kurusu için ayrı soğanı için ayrı vergi ödüyormuş Bodrum esnafı. Yani kaç liraya satsın bu adam lahmacununu, bedavaya mı dağıtsın? Sen de esnafa bok atacağına yorganını biraz ayağına göre uzatsana. Biz geçen Bodrum’da girdik ünlü bir mekâna, altı kişi bir lahmacun yedik, vallahi mis gibi çıktık 60 liraya. Kişi başı on lira, hem de nefis bir lahmacun, paramız olunca bu sefer dört kişi gidip bir tane daha yiyeceğiz. Öyle öküz gibi, adam başı üç lahmacun mu yenir mi Bodrum’da, Konya Ovası mı burası?

Alaçatı’da bir büyük rakıya üç yüz lira yazıyorlarmış, yok ne yazacaklardı? Adı üstünde bir kere: Büyük. Eğer az ödemek istiyorsan küçük içeceksin. O da pahalı geliyorsa 20’lik iç. Ama yok, uyanık ya hem büyük içip hem de ufak hesap ödeyecek, yer mi bu numaraları Alaçatı’nın vatansever esnafı? Mehmet İşler demiş ki “Yunanlı devletinden çalıyor, biz yapmıyoruz”. Tamamen katılıyorum Mehmet’e. Ne öyle karidesi, kalamarı, rakıyı, balığı götürüp kişi başı 60, 70 liraya masadan kalkılır mı? Hırsızlık yapın daha iyi. Böyle dolambaçlı yollara başvuracağınıza gidin Yunan Merkez Bankasını soyun. Sen orada elli kuruş eksik ödeyeceksin diye Yunanlı yetimin hakkını yemeye utanmıyor musun karaktersiz herif? Panama’da off-shore şirket açanlardan ne farkın var Yunan adasında balık yerken, ikiniz de vergi kaçırmıyor musunuz?

Vatandaşın biri de fatura istedi diye Çeşme’de dayak yediğini anlatmış. Ne ilgisi var bu olayın şimdi başkanın güzide açıklamalarıyla? Ben bizzat biliyorum bu fatura konusunu. Şimdi bir de kendini esnafın yerine koyup düşün. Hem fazla fazla vergini ödüyorsun, vatana daha fazla hizmet etmek için sürekli müşterilerine geçiriyorsun, sonra da dallamanın biri gelip senden fatura istiyor. Neyi inceleyeceksin sen faturada, maliyeci misin sen, karşında hırsız mı var? Esnafımız bu konuda hassastır arkadaş. Soda iste, rakı iste, kalamar dolma iste ama fatura isteme. Gene insaflı davranıp dövüp öyle bırakmışlar, ben olsam ağzını burnunu dağıtır öyle yollardım evine. Üç kuruşluk yemek için önce adisyon iste, olmadı irsaliyeli fatura iste. Muhasebe bürosu mu burası?

Arkadaş bu ülke böyle üç kuruşu hesap eden adamlar yüzünden bu hale geldi yemin ederim. Bıktık artık sizin kazık muhabbetinizden. Kol gibi geçirdiler, yok şöyle soktular, yok böyle kazıkladılar, esnafı suçlamadan önce bir kendinize bakın, bir çekidüzen verin kendinize. Yirmi yıl oldu hâlâ öğrenemediniz adam gibi domalmayı.

Burak Kaya hakkında 125 makale
Müzisyen, yazar.

60 Comments

  1. İroni yapayım derken, manasız ve mesnetsiz bir yazı çıkmış.. Alaçatıda hiçbir yerde 70cl rakı 300 TL değil.

  2. Başından sonuna kadar haklısın valla. Hem Alaçatı’da ortamlarda prim yap hem de bizi kazıklıyorlar diye yaygara kopar. Olacak iş değil…

    • neden isyan alaçatıda doğru olan neyin fiyatı 4 sokaktaki 5 tane taş evi iki yazarla reklam et damı ahırı eşşek yüküne kiraya ver para gelsin nasıl gelirse gelsin ne var orada hangi mutfakta Alaçatıya ait bir lezzet var ?????Koca bir yalan ……Bak adam adada sana geçmişini satıyor işine gelir yada anlarsan ama sen kızkardeşinin bataklıktaki evindende pay arama derdindeysen anlamak zor tabii

    • kardeş konu menü falan değil, bu yorumlarda kaçınız alaçatı’da işletme yaptınız bilmiyorum ama ben yaptım ve malesef menüdeki fiyatlar bir sınıf ayrımının göstergesidir menü derki ”fakirsen siktir git” demektir… yazık değilmi millete , o gariban millete gece gündüz tv kanallarında alaçatıyı göster sonra verme bunun adına ne denir?

  3. Domalmak istemiyorsan girince bakarsın menü diye bir şey var aaa dersin buranın fiyatı yüksek yada değil ona göre yersin yada yemezsin domalırsın yada domalmazsın domalmak sana kalmış burada kimse seni zorla domaltmıyor fiyat pahalı geldiyse daha uygun menüsü olan bir restauranta gidersin ama laf ebeliği yapmak daha kolay geliyor size her şeyin bir fiyatı var ve bu adamlar bu şekilde devam ediyor sana ne

  4. Güzel bir yazı iyi giydirmissiniz.
    Ama bizim esnaf-tatil-tatilci üçgeni böyle gider

  5. Adı ustunde tatil yapıyorsun, esnaf 90 gün kazandığıyla 12 ayını ödüyor, olayın bu yönünden bak bir daha maliyet çıkar.

    • Kimse 12 ay kira vermez oralarda şaye mekan taşınmaz kendine ait değilse.Ayrıca oralarsa çalışan garson temizlikçi gibi çalışanlarsa sezonluktur yazın açık restoranlar kışım kapalıdır çalışanlar da komsu illerde calisir kis aylarinda çogu mekan sahipleri de zaten iş adamı yada zaten cebinde en az bir iki milyonu olan girisimcilerdir bu 3 ay çakış 12 ay ye teorisi coğu zaman yanlistir.

  6. Levrek ya da çipura+salata++tatlı. 28TL Yazıp akşama kadar kaziklicak müşteri bekler bu …

  7. Joker gibi oldum lan gülmekten, yüz felci geçiriyodum, yüzüm sırtarık kalacaktı sonsuza kadar!!!

  8. Bu kafa neyin kafası hayal gücü muhteşem işletmeci olarak ben başka dünyadayım sanırım …..

  9. Sadece orda değil. Dört yıl önce İstanbul Anadolu Kavağı’nda bir lokantada pazarlıkla iki balık yedik. 17,5×2… 35 TL dediler. Üstüne iki kahve içtik. Hesap 115 TL. Kahve mi, balık mı yoksa kazık mı? Kavga çıkarmadık. Bir daha da gitmiyoruz.

  10. Mekan sahipleri bitmis hemen burada, yok 90 gun calisiyor 12 ay oduyor falan diye 🙂 lan yunanistan ekvatorda mi ki 12 ay gunesli ve yaz o fiyatlara sunuyor urunleri. 3 gunluk baligi kakalamayi maharet sanan esnaf iste… 10 sardalya 3 sene once 80TL idi. Blush 200 lira. Hicbir yerde 300 degilmis. Market onune iskemle atarsan sana 300 degildir tabi. : ) Hos mekan sahipleri istanbullu, kaziklananlar da.

  11. alaçatı esnafı hemen doluşmuş buraya savunmaya. yağmurlu havada bir bardak su yok size bundan sonra. millet uyandı artık.

  12. Biz bayramda Dalyan’a gittik. En küçük boy su 3 tl. 1.5 lt kola açmışlar bardağı 5 tl satıyorlar. Kazıkçı herifler. Kapalı kutu yok. Yemeği sormuyorum. Sonra turist yok.

  13. Gitme dayi protesto et. Sen bu yaziyi yazdin diye hicbir sey degismeyecek. Alacati unlu mekani zengin mekani. Ben gitmiyorum niye param yok. Sen de gitme. Al baligini evinde ye ucuza gelsin. Esnaf hakli demiyorum ama sen oraya zaten bile bile gidiyorsun onlar da hazir gelmisler surada 3 ay sikeriz diyorlar. 🙂

    • ndn gitmeyeceksin kardeşim, bu memleketin belli standartları olmalı, gariban halkın hakkı yokmu oralara gitmeye, parası olanların kıçını yalayıp olmayanları kovan bir düzen bu, alaçatı tr’de bir köydür ve tr’nin her santimine her insanın gitme hakkı vardır bu parayla halka çekilmiş duvarları yıkacaksın !!! ne demek paran yoksa gitmeyeceksin iyi amk. o zaman parası olmayanlar ölsün öylemi?

  14. o zmn paran yoksa alaçatıya gitmiyecen başka tatil seçeneklerini kullancan.

  15. Sizin gibi direk gördüğünü yazmak çok kolay.birazda düşünmek lazım 1 temmuzda açılmış olan bir sezon var esnaf belki 60 belki 75 gün çalışıcak şimdi sorun geriye kalan günler ne olucak? Yazın kazandıgıyla ticari faaliyetini devam ettirip evini ailesini geçindiricek.Her restaurantata menu var bakın ona göre girin

  16. Bu aslında bir çok tatil yerinde olab bir durum bende avşaya gittim oteller pansiyonlar 100/100 artmış esnaf nasıl fahiş fiyata mal satacagını şaşırmış buda yetmezmiş gibi benden 7.5 tl aldılar bu ne parası dedigimde aracın ile iskeleye gidiyorsun iskele parası ve bunu yapan belediyenin zabıtası.. Bunlar top yekün böyleler. Kısacası TÜRKİYEde tatil çok gereksiz toplamda 2000 tl den fazla para harcadım 4 günde ne yaptındiye bir soracak olursanız kocaman birr HHHİİİÇÇÇ…… 🙂 avrupaya veya yurt dışına gitmek çok daha mantıklı teşekkürler…

  17. Alan razı satan razı yemesinler kardeşim…bize niye dert oldu anlamadım…deniz gördüğümüz tatil yaptığımızmı var…kapitalist adam

  18. İnsanlar lahmacunun tanesini 10 TL zannedip te gidip 50 TL vermiyorlar, yorum yapan arkadaşlardan birinin de söylediği gibi menü diye birşey var…

  19. umarım bu yazıyı millet yanlış anlayıp donsuz vaziyette çıplak götle babatorik’in üstüne koşmaz… 🙂 çok iyi anlatmışssınız yebrikler, bende 8 çeşit reçel, 1 dilim peynir, 1 çaya 55 tl ödemiştim… bak hiç sesim çıkıyormu efendi efendi domalıp geldim.

  20. burayı zenginler meşhur etti halka hitap etmiyor o kadarda merak edilecek bir yer değil çok daha güzel yerler var paran varsa problem yok hava yapanlar çok kazık yemek isteyenlere lafımız yok

  21. ya şu yazıya yorumlar böyle mi olur ya..yok gitme etme hep vatandaş mı hatalı ? ee yılın diğer ayları biz napalım ..düzelir bi gün de bu kültür vicdan ahlak bilgi düzeyiyle değil.neyse hayırlı cumalar::-))

  22. Vay babayın derdine..Alaçatı nın hangi bölgede olduğunu,bitki örtüsü makimidir,bodur çammıdır bilmeyen biri olarak üşenmedim yazının tamamını okudum..Kalamar’ı guguldan araştırdım,levreği ilk duyduğumda gevrek sandım (gerçi gevreğinde kamboçya ya has bir tür simit olduğunuda geçenlerde öğrenmiştim) Bizenee oliim alaçatıdan..Davık döner kaç para oldu ondan söz et !

    • Sizin espri anlayışınıza da hayran kaldım . Yazıdan çok sizin yorumlarınıza güldüm . Çok yaşayın emi 🙂

  23. 10 temmuz 2016 da bende gittim yazınızı birgün önce okumuştum alaçatı camisinin yaninda salaj 3.sınıf bir yer fakat cay 5 tl soda 9 su 6 kahve 9 tl fiyat listesini göstere miyor belediyeye şikayete gittik çeşme belediyesine bağlanmış kimseler yok zabıta memuruna durumu sorduğumuz da serbest piyasa oldugunu söylüyor.Kalmak icin gitmiştim fakat sizin yazdiklarinizin haklılığını düşünerek kısa zamanda ayrıldım uyarı ve bilginiz için teşekkür ederim .gideceklere de tavsiyem alacatiya gitmeyin

  24. Yıllarca çeşmede kaldım. Alaçatıda sokak aralarnda inekler dolaşırdı,pek insan olmazdı. Çakal ev sahbi şimdi evin salonunu cafe yapmış, domaltmaya adam arıyo.keze bodrumuda aynı. Snra aglamasn esnaf müşteri yok diye.

  25. Çok itici bir yazı olmuş…
    Lan lan lan…
    Lan’dan başka kelime yok…
    Doğrular, bukadar kötü anlatılabilirdi…
    Daha geçen hafta Alaçatı’ydım… Marinadaki balıkçılara giderseniz evet pahalı ama merkezdeki balıkçıların fiyatları çok makul. Antalya’daki yada Fethiyedeki balıkçılar gibi…
    Evet İstanbul bogazdakiler gibi de ekonomik değil ama bukadar lanlı lunlu ifade edilecek kadarda değil…
    Alaçatı’yâ karşı bu sene bir antipropaganda var. Aynı şey 3 yoldur bodruma vardı, bu durum Bodrumu kuruttu. İyi mi oldu sanki?
    Böyle yaparak esnafı hizaya getirmeye çalışıyorsunuz ama yol bu değil…
    Bişeyler sana tersse gitmeyeceksin kardeşim…
    Protestonu yap, gitme, yeme…
    Ama başkasını etkileme…

    • Salak tersse gelmeyin diyo aynı cümlede millet gelmeyecek diye ağlıyo

    • Yani senide sikmeyiveririz , sen baskalarini sikmemize mani olma diyorsun …

  26. Çok güzel ve doğru bir konuya değinmişsiniz. Teşekkür ederim . Haziran ve Temmuz ayında , 20 günlüğüne Ege Akdeniz turu yaptık . Hiç bir müesseseden fatura alamadık , istediğimizdede yüzümüze aval aval baktılar . Ben ekmeğimden , içtiğim sigaraya kadar vergisini sonuna kadar ödüyorsam , her Türk vatandaşınında aynı şekilde vergisini ödemesinden yanayım . İşletme fıatları için diyecek gerçekten söz bulamıyorum , bu düşünce ve tavırla devam edilirse , yakında ne yerli , ne yabancı turist bulamıyacaklardır.

  27. Yazı çok güzel olmuş, işletmecilerin dilinden!
    5 ay çalışıp 12 ay ödeyenlere de 12 Ay çalışmalarını öneririm. Yan gelip 7 Ay yatacaklarına kış turizmi yapmanın yollarını arasınlar.
    Ama eskinin ziraatçileri kısa dönem çalışıp tüm yıl yemeyi genetik kodlamalarına girdiği için değiştirmeleri neredeyse olanaksız!

  28. Paran yoksa gitme yeme diyenler= Alaçatı girsin size içinizde kalsın emi

  29. Bu yazıyı yazan iyi niyetli olamaz. Aksini iddia ediyorsan seninle tanışmak isterim… Bu nasıl bir zihniyet, yalan, ahlaksızlık, saygısızlık diz boyu… Seninle gerçekten tanışmak isterim

  30. yıllardır ailemin çeşmedeki yazlığına giderim. geçen sezon mutfak lavobası tıkandı sitenin 40 yıllık emektar bekçisinden rica ettim bir tesisatçi arkadaş yolladı tesisatçı kardeşimiz baktı abi dedi bu boruyu açmak zor bahçe içinde kendi halinde bir ev duvardan yeni bir delik açıp yeni bir boru döşeyelim ben kanalizasyona bağlarım onu tamam dedim ne kadar 500 tl dedi. uzatmayayım arkadaşı güzelce bir tersleyip ya dayak yemedin ya hesap bilmiyon formatından yol verdim yarım saat kadar sonra bekçi aradı. kusura bakmayın o sizi istanbullu zannetmiş ben izmirli olduğunuzu buranın yerlisi olduğunuzu söyledim istereniz 150 ye gelip yapacak dedi. Daha çok sinirlendim böyle rezillikmi olur allah aşkına dedim bekçi amca ibret için konuştu. Veriyorlar beyim veriyorlar 500 desende veriyorlar 1000 desen de veriyorlar esnafın da beynini kimyasını bozdular.

  31. Yazdıklarınızı Abartı buldum.Alaçatı Güzel nezih ve şirin ve güzel insanların geldiği bir kasaba.. herkeseye göre mekan var. Heryer de menü de var. fiyat ı da yazıyor.. Üslübunuz ve seviyeniz hoş değil..Saygılar..

  32. 2 ay da kazandığı ile kalan yılı geçirdiğini idda eden… Belli ki bohem bir hayattan sıkılıp ege nin “sahil kasabasına” yerleşmiş. Ben bilirim ki gıda çarşından 30 kilosunu 10 tl ye aldığı metro marketten devasa boyutta aldığı kremayla çeşnilendirip temmuz ayın da “ege otlarıyla” harmanladığı (temmuzda pıtırak dışında bi bok olmaz haaaa ıspanak harici o da donmuş) sözüm ona penne pastayı makarna değil bilmem kaç tl ye satıp geçirdiğin geçireceğin ayların hayrını gör… Gör gör de “otunu” çıkarma

  33. Gezmeye gelen dikkatli olsun çeşme de yaşan devlet memurları öğretmeni polisi memuru da yıl boyu bu kazıktan nasibini almakta . Diğer tatil yörelerinde devamlı kalan halka memura daha insaflı Fiat verilir burda o Yok küçük su 2-3 tl arası küçük ayran 3 tl dondurmanın topu 3-5 tl aralığında çocuğunla Çarşıya çıkmadan önce evde doyurup çıkıyorsun içme suyunu yanında taşıyorsun dondurmayı bilindik marketlerden standart fiyata almak için çocuğu ikna ediyorsun . Açıktıysa bir dürüm yada kumruyu ayransız içmesini sağlayıp yanındaki suyu veriyorsun ayran istiyorsan paket yaptıralım evde istediğin kadar ayran iç diyorsun. Burda çalışan dar gelirliye ekstra mahrumiyet zammı Yok 🙂 doğa Ve hava güzel ev fiyatları da en kıytırık ev 1500 den başlıyor senelik ev bulmak oldukça zor yazlık dönemde daha yüksek kiraya vermek için yıllık kiraya pek yanaşmıyorlar bir de mesela sizlerin izmir de600-700 tl boya dahil boyattığınız eve burda sadece boya işçiliği 1.500-2000 istenmekte boyayı da ayrıca siz alacaksınız. Çilingiri elektirkçisi tesisatçısı hepsi pusuda 🙂 doğası havası denizi düşük suç oranı çocukların mutluluğu için katılabiliyor ama maddi olarak her tülü kendini kısıtlayıp ucuucuna yetirmeye çalışarak. Cennette yaşamanın bedeli oldukça ağır. Alaçatıya gezmeye bile gitmiyoruz gidermekte ilkbahar sonbahar ortalıkta kimse yokken ancak :)çeşmenin kazığı yetiyor zaten bir de üstüne kuş kondurmayalım

  34. Varolan vergiler ile 70 lik rakı 300 tl olsa bile şaşırtmaz. 15 yıldır bu işi yapan biri olarak açıklayayım.

    abslt vodkanın şişesi 120 TL,İsveç malı.
    rakının şişesi 115 TL Türk malı

    Yani bir mekanda son 3 senedir rakının kadehini vodkanın kadehinden daha ucuza satmaya imkan yok.

    Bir mekan sahibi daha rakıyı sipariş ettiğinde %45 vergili alıyor. Daha bu adam işiyle ilgili vergi ödemedi.
    KDV zaten devletin tamam. Bunun haricinde gelir vergisi, özel tuketim vs derken %38 mekan ortağın devlet. Yani mağrurlanma patron efendi, 2 ortaksan eğer senden büyük vergi dairesi var. Kaldı geriye %62…
    %30 çalışan harcaması desek ki. SSK sı vs daha çok zorluyor. % 32 kalıyor işte bu %32 nin %15 i kiranız olmalı. Neden … çünkü sen eğer 15.000 TL kira verdiğin bir yerden 100.000 TL ciro yapamıyorsan gördüğün gibi para kazanmıyorsun demektir.

    Son durum elde kaldı : %32 – %15 = %17
    Şimdi bu %17 ile yapılacaklar.
    .

    – kilosu 70 tl den binfile, antrikot alman lazım.
    -taze meyve sebze şart tabi
    -Hesaba dikkat ederseniz daha içecekte almadık. Rakı diyeceksiniz, onu rakının vergilendirmesinde yazdım, %lik hesapta daha içki almadık.
    -Eğlence giderlerin olamaz.ne bileyim bir şarkıcı, bir enstrüman çalan sanatçıya sahne veremedik daha.
    -Herşey bitince bu şirketin patronunun en azından müdürü kadar para kazanmasıda lazım. Bence yatırımi yapan olarak en az müdür kadar kar etmesi garip bir durum olmamalı.

    Sonuç olarak %17 yle bu listeyi yapabilenler anlatsın nasıl oluyor. Türkiye’de pastahanen veya gece kulübün olabilir ; satın aldığın ürünü market fiyatının 3 katına satmıyorsan yakında batıyorsun demektir.

    Şimdi ben size 15 yıldır bu işi yaoan biri olarak fikrimi suniyim. Şahsi tatillerimi zaten o Yunan adalarında geçiriyorum o ayrıda… Ucuza mal edeceğim diye misafirime kalitesiz mal vermektense bence yeni dükkanlarımızı bile o Yunan Adaları’na açıp, daha uygun fiyata daha rahat şartlarla hizmet vermeliyiz.

    • Alaçatı pahalı olabilir. Gidip gitmemek bir seçenek.Zenginin parası, zügürtün çenesi misali.Bu kadar sığ ve berbat bir Türkçe ile ancak lanlı lunlu böyle kötü bir yazı yazılabilir. Haklı olabilirsiniz ve fakat lisanıniz derdinizi anlatmaya tam olarak yetmemiş.Ciddi olun, ciddiye alın, bir daha yazın lütfen. Ha satır arasında mizah da yapabilirsiniz. Ama o da bir zeka işi. Aktarmak için de iyi bir Türkçe lazım.

  35. Asıl olay mekan sahiplerinin geçinmek için hizmet veren küçük esnaf olmayıp, mahalleye para kazanmak amacıyla gelmiş büyük şehir işletmecileri olmasından kaynaklanıyor. Tabii ki kira çıkacak, merkezden uzakta istihdam ve giderler çıkacak. Üstüne bir de ben bunu İstanbul’da 100’e satıyorum 50’ye vermem kafası olunca iş çığırından çıkıyor. Yunan adalarında önünüze balık koyan adam kışın aynı balığı kendi önüne koyup yiyor. Kendi yediği balığı nasıl yapacağını da dedesinden öğrenmiş. Ne lezzetini tutturabilirsin ne fiyatını. Türk işletmecileri Yunan adasına alın bakın ne hale geliyor ada. Ticareti geçinmek amacıyla değil zengin olmak amacıyla yapan işletmelere gitmemek bir çözüm tabii. İkinci bir problem de daha az gelir gruplarına yönelik hizmet veren küçük esnafın kalitesinde. turizm olayında her şey fiyat değildir. Yunan adalarında da nakit ödüyorsunuz. Su çok pahalı. Eksileri artıları var ama nüfusun fazla olduğu yerlerde yozlaşma ve kalitesizlik çok daha fazla oluyor. Mesela bir yunan adasında asla Türk olduğunuz için ötekileştirilmiyorsunuz. Diğer turiste nasıl davranıyorsa öyle davranıyorlar. Saygılar.

  36. Sen nasıl “lan” dersin güzelim türkçemizi Nasıl kullanıyorsun “domaltmak kazıklamakta” nedir bu nasıl bir üslup ağzına acı biber sürerim senin sanki bim’den 25 kuruşa aldığımız üçü bi arada yı 25 tlye satıyoruz biz kahveyi kendi tarlamızda yetiştirip nenemizin dibeginde kavuruyoruz ne sandın sen alışkın o 5 tl dediginiz suyu kutuplardan getiriyoruz işine gelirse iç dediğimiz çayı da çinden keşiş usulü demliyoruz amcaoğlu eğitimini almış bende ondan öğrendim birazda youtube dan izledim hem bizde ortaasyalıyız tavuğu yumurtayı nerden alıyoruz meslek sırrı tabiki söyleyemem sonra bize kalmıyor a101den bimden değil elbette oralar avam bizim gibi elit mekanlar her malzemenin en elitini en kazığını kullanır ( a pardon kazık dedim) bazıları şey diyormuş üretim balık kullanıyormuşuz külliyen yalan biz çiftlik balığını doğal diye satıyormuşuz et için angus ithal diyorlarmış yaylalardan geliyor be yayladan günlük canlı kesim yapıyoruz bağırta bağırta fırsatınız olursa bigün arka bahçeye gelin gösterelim bi dahada abuk sabuk konuşmayın SENİDE GERÇEKTEN TANIMAK İSTERİM bizim arka bahçe var ya canlı kıyım yaptığımız sana orayı gösterecem tatil elbette her çalışanın hakkıdır gelmeyin diyen öküzler bizden değildir biz hümanist turizm işletmecileri…

  37. Yorumlara bakıyorum da domalmaya meraklı arkadaşlar var. Oğlum siz adam olmazsınız :)))

  38. Turizmci kan ağlasın, Türkiye’de turizm batsın hatta! Müstehaktır hepsine. Deneyimsiz turizmciler, yabancı turiste 3 kuruşa sattığı tatil paketini , yerli turiste 10 kuruşa satan zihniyet batmaya mahkumdur. Bir sürü diplomalı turizmci işsizlikten kırılırken, ucuz işçi çalıştırıp hizmet kalitesini düşüren işletmeciden ne beklersin? Alaçatı’ya da gitmeyiverin, zaten ne o öyle hep dalgalı deniz.

  39. Mantaliteye bak! Yazın esnaf kazanıyormuş, koca kış işletmeler boşmuş. Çok acıdık doğrusu! Halk 11ay çalışsın kıt kanaat biriktirdiğini bir günde oralarda yesin öyle mi? İşinize gelirse mantığı. Parası olan et yesin, olmayan dert yesin. Her şeyin makul bir fiyatı olmalı. Esnaf böyle yapmaya devam etsin. Ne turist gelir ne de halk. Rantçılar, rüşvetçiler, talancılar size yeter nasıl olsa. GÜN OLUR HESAP DÖNER.
    Kalemine sağlık Burak Kaya. Bu şekilde de halk adına hesap sorulur.

  40. Millet param yok diye ağlar ama sırf Instagram’a fotoğraf atacağım diye açlıktan ağzı koksa da Alaçatı’ya gider, güzel bir meblağ öder. Sonra kazıklandım der. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.

Yorumlar kapatıldı.