G.Ö. (Google’dan Önce) neyi nasıl buluyorduk vallahi hatırlamıyorum. Google’da aynı bu şekilde arattım, işe yarar bir sonuç bulamadım. Tabii yanıtını bilse bile söyler mi adamlar, sonuçta bu işten para kazanıyorlar.
Hadi gene bizim dönem neyse de yeni kuşak Google öncesini hiç bilmiyor. İki lise öğrencisinin konuşmasına tanık oldum geçen gün. Biri “Amcanın adı neydi?” diye sordu, öbürü söyledi. Neyse semt adıyla falan birlikte arattı bu arkadaşının amcasının adını, “Öyle biri yok” dedi. Amcası sorgulanan da “Dur ben de bakayım” diyerek telefonuna davrandı. Panik oldu, eli ayağına dolandı çocuğun, amcası Google’da çıkmadı diye. Amcasından kuşkulandı da arama motorundan kuşku duymadı.
Gerçi bizim kuşak da öyle çok iyi durumda değil. Benim bir arkadaşım var, böyle konuştuğu gibi yazıyor Google’da. “O Sarıyer’deki balıkçı neredeydi lan?” diye yazıyor mesela. Google da alışmış bunun tarzına, lanlı lunlu yazmayınca tam istediği yeri göstermiyor. ‘Lan’ diye aratınca bunun sevdiği, salaş yerleri çıkartıyor. Adam resmen Google bağımlısı olmuş. Geçen gün uğradım, öyle sap gibi duruyor evde:
– “Niye oturuyorsun?” dedim
– “Karşıya geçmem lazımdı ama internet gitti” dedi.
Herif Google’a sormadan evden dışarı çıkmaya korkuyor. Yarım saat konuştum da zor ikna ettim adamı. Doğma büyüme İstanbullu. Çıkarken hâlâ “Ya kaybolursam” diyor bana. Google’dan önce ne halt ediyordu bilmiyorum.
Google’da karı arayan çok sayıda adam biliyorum. Arkadaşı evdeki bilgisayarın arama geçmişinde bulmuş, “Göztepe civarı, güzel yemek yapan, minyon, seks yapmaktan sıkılmayan, evlencek bayan” diye yazmış Google’a. Arkadaşı bunu herkese anlatınca, herifin zaten az olan, ‘evlencek bayan’ bulma olasılığı iyice sıfıra düştü tabii.
Eski komşum Hüseyin Abi de karısına soracağı soruyu Google’a sorardı: “Ütülü gömlekler evin neresinde durur?” diye. Sanki bütün evlerde aynı yerde mi duracak bu gömlekler. Kimi dolaba kaldırır, kimi askıya asar, kuralı mı var ki bunun? Karısına sormaya korkuyor, Google’da sümsük sümsük gömleğini arıyor.
Bunların yanında bir de işi çözmüş, becerikliler var. Midesine çok düşkün birini tanıyorum, diyelim arabasını tamire götürecek, tamirciyi şöyle aratıyor: “Mazda servisinin yanındaki meşhur tostçu” veya “Mazda’nın köşesindeki köfte piyazcı” diye yazıyor. Bir taşla en az iki kuş vuruyor herifçioğlu, araba servisteyken tıkınacağı şeyi bile ayarlayıp ondan sonra yola çıkıyor.
Bir de internette gördüğü her halta inanan tipler var. “Abi sivilceye sperm çok iyi geliyormuş” dediydi bizim bir arkadaş, birkaç yıl önce. “Olur mu lan öyle şey, manyak mısın oğlum sen?” dedik biz buna. “Kim denemiş?”, “Nasıl bulunmuş?”, “Uygulanabilir değil” falan dedik ama ikna olmadı. Meğer superma mi, sperama mı ne karın ağrısıysa öyle bir vitamin varmış, bu hıyar da Google’da sivilce ilacı ararken gitmiş onu bulmuş. Herifi uyarmasak çoktan kötü yola düşmüştü şimdi.
Hastalığını, ilacını geçtim, geleceğini Google’da arayan çocuklar var. Adam üniversite sınavına girmiş, fena da puan almamış, Google’a ‘En İyi 10 Meslek’ diye yazıyor. Oradan bulacak mesleğini. Arkadaşın oğlu internette iş ararken, tarımsal danışmanlık diye bir şey bulmuş, “Ben tarım danışmanı olacağım” diye geldi. Daha gübrenin bok olduğunu bile bilmiyor. Ben konuşurken böyle yandan yandan sırıtıyor, bunu kandırıyormuşum gibi. “Sana daha da ilginç bir şey söyleyeceğim” dedim. Herife ağaçların çekirdekten meydana geldiğini anlattım, inanmadı tabii. Google’a baktı da ikna oldu. Daha toprakla kumu ayıramıyor ama tarımsal danışman olacak. Hadi bunun kafası az da olsa çalışıyor, ot gibi bir oğlan tanıyorum, geleceğin en ilginç mesleklerini aratmış Google’da. “Mobilya deneyicisi olmak istiyorum” diye anasının yanına gitmiş. Allah’tan anası akıllı biri de “Senin sivri götünle denediğin mobilyayı kimse almaz evine” deyip ikna etti bunu.
Vallahi G.Ö. (Google’da Önce) ne olup bittiğini hiç hatırlamıyorum. G.S. (Google’dan Sonra) ise durumlar yukarıdaki gibi. Bu kadar aramayla önemli bir şey bulacağız sanki. Ben öyle hissediyorum.
Burak Kaya, yazınızı zevkle okudum. Her biri ayrı güzel… Çok teşekkür ederim.