Zaman zaman ‘Sence en iyi gazete hangisi?’ türünde mesajlar alıyorum. Bugün bu soruları yanıtlamak üzere özellikle tirajı yüksek gazetelerin bir kıyaslamasını yaparak okurları aydınlatmak istiyorum.
Değerlendirmeye köklü gazetelerden biriyle başlayalım: Milliyet. Benim aldığım günkü Milliyet 24 sayfaydı. 6 sayfalık da Cadde ekini eklersek toplamda 30 sayfa ediyor. Gazetenin ek dahil toplam ağırlığı 129 gr. Milliyet’in bir sayfasının ağırlığı 4,3 gram tutuyor ki bence fena değil. Özellikle cam eşyaların sarılması için yeterli bir ağırlık olduğunu düşünüyorum. 129 gramlık gazeteye 1.TL ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Milliyet’in sayfası 3,33 kuruş gibi yapıyor.
Star, Milliyet’e oranla daha hafif. 20 sayfalık gazete, 16 küçük sayfalık ekiyle birlikte 120 gram geliyor. Kâğıt kalitesi fena değil, kolayca tutuşuyor. Özellikle mangalcıların tercih edebileceği bir ürün. Fiyatı da 75 kuruş. Sabah daha ağır gibi görünse de gram başına ödeme olarak düşünüldüğünde Star daha avantajlı. Milliyet’in 0,77 kuruşluk gram başı maliyetine kıyasla Star’ın gram başı maliyeti 0,62 kuruş. Bu da Star alan mangalseverlerin ızgaraya daha fazla et ve tavuk koyabilmesi anlamına geliyor.
Şimdi sırada bir gemi var. Gemimiz son derece şirin bir amiral gemisi. Adı Hürriyet. Gazete 28, eki Kelebek ise 10 sayfa. Toplam 38 sayfalık bu gemiyi teraziye koyduğunuzda 158 gram geliyor. Hürriyet’in sayfa ağırlığı 4,15 gram. Ne yazık ki sayfa olarak Milliyet’in biraz altında ancak ambalaj sektörü açısından fark yaratacak kadar da önemli değil. Hürriyet gazetesi, Kelebek adlı ekiyle birlikte kullandığında 38 sayfalık kütlesiyle tencere altı kullanımları için yeterli kalınlığa ulaşıyor. Tencere altı kullanımlarında önce güvenlik diyenlerin ilk tercihi Hürriyet ancak her güzel şey gibi onun da fiyatı biraz pahalı. Hürriyet 1,25.-TL’lik fiyatıyla Star’dan 50, Milliyet’ten 25 kuruş daha pahalı. Görünen o ki amiral gemisine binmek isteyenler biraz daha fazla para ödemek durumunda. Sayfası 3,29 kuruş olan Hürriyet’in gram başına maliyeti 0,8 kuruş. Star’dan ve Milliyet’ten pahalı olsa da seyahatlerde Amiral Gemisini tercih edenler nedeniyle Hürriyet belli bir tirajın altına düşmüyor.
Gemimizle yeni ufuklara yelken açtığımızda karşımıza Yeni Şafak çıkıyor. 20 sayfalık Yeni Şafak 91 gram. Gram başına 1,09.-TL’lik maliyeti olan Yeni Şafak’ın sayfa başına ücreti 5 kuruş. 1.-TL’lik fiyatıyla fiyat-performans olarak rakiplerinin gerisinde kalsa da Yeni Şafak özellikle üstünde kahvaltı yapmak için son derece elverişli görünüyor. Kars kaşarı ve Gemlik zeytiniyle uyumlu bir lezzet sunan Yeni Şafak, sıcak renkleriyle de kahvaltı sofralarını şenlendirecek özellikte.
İncelememizin son sırasında çok önemli bir ürün var: Sabah. 26 sayfalık Sabah gazetesi, 6 sayfalık ekiyle birlikte toplamda 32 sayfa ve 146 gram. Sabah gazetesi 1.-TL’lik fiyatıyla özellikle inşaat sektöründe en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Gazetenin sayfa başı maliyeti ise 4,56 kuruş. Özellikle boya badana gibi işlerde Sabah rakiplerinden bir adım öne çıkıyor.
Genel olarak bakıldığında şu gazete diğerlerinden daha iyidir demek mümkün değil. Öncelikle hangi ihtiyaçla gazete alındığına bakmak gerek. Eğer temizlik için kullanılacaksa parlak kâğıdıyla Sabah gazetesi almak yerine su çekme kapasitesi çok daha yüksek olan Milliyet düşünülmeli. Ambalaj için düşünülüyorsa hoş görünüm açısından Sabah uygun ancak cam eşya taşımak riskli. Hem sağlam olsun hem güzel görünsün denildiğinde Amiral Gemisine binmek gerekiyor ancak bu da biraz maliyetli.
Yaz aylarında yelpaze olarak kullanılacaksa ben Sabah gazetesini tek geçerim. Hem görünüm olarak hem de düşük sürtünme katsayısı nedeniyle Sabah gazetesi sıcak yaz günlerinin en çok tiraja ulaşacak ürünü. Ayrıca, bir yaz yağmurunda başımıza da tutarız diye düşünüldüğünde yağmur damlalarını kaydıran özel teknolojisi sayesinde saçlarınızın kuru kalmasını sağlıyor.
Eğer gazete, piknikte oturalım, sonra üstüne kahvaltı masası kuralım, en sonunda da mangalda odunu tutuşturalım diye satın alınıyorsa Star ile Yeni Şafak arasında bir karar vermek gerek. Ben çaydanlık altında son üç aydır Kelebek eki kullanıyorum ve sonuçtan son derece memnunum. Ancak aynı gazeteyi ayakkabı altlığı olarak kullandığımda çabuk yırtıldığını gözlemledim. Yani ısıya karşı dayanıklı olan Amiral Gemisi suyla temas ettiğinde aynı performansı gösteremedi. Oysa bir gemiden ben daha iyi bir su performansı beklerdim.
Kahkaha attim resmen. Ancak boyle incelenebilirdi gazeteler ulkemizde.
çok iyi bir eleştiri olmuş. okurken kahkaha attım resmen. gazete tercihlerimi değiştirmiş bile olabilirsiniz 🙂
Anıra anıra güldüm bu nedir ya